Koorproject Meesters & Gezellen
dirigent Daniel Reuss
Trisagion

e-ticketsVrijdag 21 februari 2025, 20:15 uur
Grote Kerk, Dalfsen

Meesters & Gezellen komen ook dit jaar weer naar Dalfsen nu met het programma Trisagion (Driemaal Heilig).
Dit jaar orthodoxe koormuziek. Met Trisagion zingen de cherubijnen de levengevende drie-eenheid toe: agios, agios, agios (heilig, heilig, heilig)

Na het schisma in 1054, tussen de kerk van Rome en de orthodoxe kerk, zijn vrijwel alle ontwikkelingen in de liturgische muziek in het westen aan de oosterse kerk voorbij gegaan. De Russisch-orthodoxe muziek van Tsjaikovski, Kalinnikov, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen ervoor en erna vertoont daardoor een grote mate van eenheid in klank en compositietechniek. Strak, weinig harmonisch perspectief, geen weelderige meerstemmigheid, maar statische klankblokken, met lage bassen.
Pas in de tijd van de Sovjet-Unie ontwikkelden componisten als Schnittke, Pärth en Tüür een eigen muzikaal idioom.
Naast werken uit de Russische traditie wordt Syrisch-Othodoxe liturgische muziek stammend uit de eerste eeuwen van onze jaartelling, o.a. in het Aramees, waarschijnlijk de taal van Jezus.
Klik hier voor het voorlopig programma.

Meesters & Gezellen is een jaarlijkse concertserie voor jonge professionele zangers. De jonge zangers (de Gezellen) werken samen met ervaren zangers (de Meesters). Ze repeteren samen en geven samen een serie van acht concerten door heel Nederland, dit jaar startend in Dalfsen.

Jonge zangers worden tijdens hun opleiding bijna uitsluitend getraind als solozanger. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens dit project leert de jonge vocalist om in koorverband te zingen. Voor het publiek is het dé kans om al die jonge mensen, met hun jeugdige elan op hoog niveau te horen musiceren.

 

Toegangskaarten (€ 26,- studenten € 10,-):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Trisagion
Meesters & Gezellen 2025, m.m.v. Cappella Amsterdam
dirigent Daniel Reuss
Wanneer Vrijdag 21 februari 2025, 20:15 uur
Zaal open 19:30 uur
Waar Grote Kerk, Kerkplein 31, Dalfsen
Entree € 26,- studenten € 10,-
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.